Revolutionizing Formula 1: Williams Proposes Innovative ‘Escalator’ Solution for 2026

Revolutionizing Formula 1: Williams Proposes Innovative 'Escalator' Solution for 2026

P1racenews AI automatic summary:


Williams chief technical officer Pat Fry has explained how he things F1 can tackle its weight problem come 2026 and beyond.

Williams fő műszaki igazgatója, Pat Fry azt javasolta, hogy az FIA “mozgólépcsős” megközelítést alkalmazzon a Forma-1 súlyproblémájának megoldására. Az autók az utóbbi években egyre nehezebbek lettek, és a növekvő súly, valamint az autók mérete általában a jobb versenyzést és több előzést is megakadályozta. A 2026-os F1 szabályoknak az a céljuk, hogy 30 kg-mal csökkentsék az összsúlyt. Az új erőforrás-szabályok szerint a motorok kb. 30 kg-mal lesznek nehezebbek, így a minimális súlylimit elérése érdekében nagyjából 60 kg-mal kellene csökkenteni. Fry úgy véli, ez az egyik fő akadály, amit le kell küzdeni.

“Fry elmondása szerint vannak más kihívások is a szabályokkal kapcsolatban, különösen a súlyoldalról,” mondta a média képviselőinek, köztük a RacingNews365-nek. “Szinte úgy tűnik, mintha vakon vezetnénk le a ‘ha könnyebbé tesszük az autót, gyorsabb lesz’ utat, és figyelmen kívül hagyjuk, hogy alig valaki fog valaha is közel kerülni hozzá. A közelebb kerülés, annál drágábbá válik.” “Szinte egy célra kell törekedni, ami kemény, de elérhető, és aztán évről évre csökkenteni kell – tehát van valami mozgólépcső vagy valami, amivel helyreállíthatjuk.”

Néhány aggodalom merült fel a paddockon belül, hogy a 2026-os szabályok, az egyes intézkedések összességében, jelentősen megnövelik majd a körversenyek idejét, beszédek hangzottak el arról, hogy az F1 az F2 sebessége felé csúszik, valamint a Williams csapatfőnöke, James Vowles óvatos készenléti állapotban van. Fry szerint bár az “abszolút hatalmas” és “monumentális” feladattal szembenézni kihívást jelent, mégis biztos abban, hogy az F1 továbbra is gyors marad. Bár elismeri, hogy a jelenlegi előrejelzett köridők lépés visszalépést jelentenek 2026-tól kezdve.

“Azt hiszem, amit eddig láttam, az nem lassabb mint a Formula Two,” mondta a 60 éves szakember. “Egy darabig gyorsabb mint a F2.” “Hány másodpercnyivel vagyunk gyorsabbak a F2-nél néhány eseményen – valami ilyesmi, nyilván változik. Tehát, marad valamennyivel gyorsabb. De sokkal lassabb, mint a jelenlegi állapotunk.”

Tovább a cikkhez

Related posts