F1’s Thorny Reality: Ricciardo’s Struggle with Age-Defying Challenges

F1's Thorny Reality: Ricciardo's Struggle with Age-Defying Challenges

P1racenews AI automatic summary:


“I know I’m not losing it, I’ve just got to work a bit harder for it.” Daniel Ricciardo discusses his battle to find consistency, differences to his McLaren struggles, and his attitude to how age affects his performance

Lewis Hamilton és Fernando Alonso élő példája annak, hogy az életkor nem akadály egy Forma 1-es versenyző számára abban, hogy folytassa a legmagasabb szinten történő teljesítmény nyújtását. Azonban ez nem jelenti azt, hogy könnyű fenntartani ezt a teljesítményt, ahogy Daniel Ricciardo részletezte. Ricciardo 35 éves versenyzőként való megítélése is bizonyítja, milyen éles kése hegyén egy Forma 1-es versenyző ebben a korban él. Ricciardo nyolcszoros nagydíj győztes, aki vitatható módon 2014-ben és 2016-ban volt az F1 legjobb versenyzője, aki megelőzte Sebastian Vettelt, majd az egyetlen Red Bull csapattárs volt, aki meg tudott felelni Max Verstappen szintjén. Az elmúlt évek kihívásai miatt Ricciardo kénytelen a forma megtalálása érdekében küzdeni, ami megmenthetné F1-es karrierjét. Ricciardo szerint ez nem az elme gyorsuló reakcióit érintő visszaesés vagy az időskorral járó ‘kopás’, hanem valami más, nagyon nehézzel való megküzdés.
Az idei 2024-es szezonban voltak kiemelkedő pillanatai Ricciardónak – a negyedik helye a Miami sprintversenyen kiváló volt – azonban túl sok mélypont is jellemzi ahhoz, hogy meg tudja ragadni azt az álmát, egy Red Bull visszatérését, amelyet Perez gyenge formája valóban elérhetővé tett. A svingekkel való megküzdés nem egyszerű. Az F1 2024-es brutális 24 futamos versenynaptára hat sprint versennyel (és sprint selejtezőkkel) 60 versenyre alkalmas selejtező vagy futamot tartalmaz. Az a 60 lehetőség, hogy megváltoztasd a narratívádat jobb vagy rosszabb irányba. Nagyszerű, ha lent vagy, és gyors visszatérésre van szükséged, de rettenetes, ha a sprint legjobb négyes helyezése rövid életű, mert néhány órával később kiestek a Q1-ben – lásd Ricciardo miami hétvégéjét.
Ugyanez igaz minden versenyzőre. De képzeld el, hogy majdnem 13 szezonon keresztül egy ilyen éles késégen lebegettél. És mindezt olyan biztosítékok nélkül tetted meg, amelyeket csak nagyon kevés veteránnak, mint Hamilton és Alonso élvez. Ez idővel nyilvánvalóan irritálóvá válik. Ezért gyakran látjuk, hogy a karrierjük végén álló versenyzők olyan helyzetbe kerülnek, amelyből nem tudnak kijönni, mint David Coulthard és Mark Webber (legalábbis Sebastian Vettelhez képest), vagy beleszorulnak a legnagyobb gyengeségeikbe (inkonzisztencia és túlzott nyomás alatt vezetés) mint Romain Grosjean. Kiásni magad egy gödörből elég kemény feladat egy F1-es versenyzőnek, de ha karriered során ötödször, hatodszor vagy hetedszer teszed ezt, az igazán kemény – különösen akkor, ha a versenyek gyors tempóban követik egymást, és kevés hely van arra, hogy lépj vissza és elemződj.”Nehéz. Egyik napról a másikra fordulhatsz. Úgy érezheted magad, mint a sz*rt, és már lógasz… Nem akarom azt mondani, hogy életben maradásért harcolsz, az túlzás. De biztosan tudsz kissé megbomlani, aztán 24 órával később, lehet, hogy újra ott vagy, és minden jó,” – mondta Ricciardo, amikor a The Race-nek Mitchell-Malm kérdezte a svingek közötti magas és alacsony pontok nem túl jól párosulásáról egy ilyen intenzív versenynaptárral. “Azon dolgozom, hogy megpróbáljak egyensúlyban maradni, és csak fenntartani azt a folyamatos biztonsági szintet.”

Tovább a cikkhez

Related posts